Satellite Applications for Societal Benefit Working Group (SAWG)

September 19th-20th, 2023

National Research and Innovation Agency (BRIN) Headquarters Campus, (BJ Habibie Building 3rd floor), Jakarta

AGENDA

General Co-Chair:

Dr. Rahmat Arief, Head of Research Center for Remote Sensing (BRIN)

Mr. HIRABAYASHI Takeshi, Senior Chief Officer of Earth Observation Missions (JAXA)

Presentation Rule:

12 minutes Presentation and 3 minutes Q&A (including preparation)

DAY 1: September 19 th		
TIME	SESSION / TITLE	
9:00-9:20	Opening Session	
	Co-Chair: Dr. Rahmat Arief (BRIN), Mr. HIRABAYASHI Takeshi (JAXA)	
9:00[5min]	Introductions & Welcome address (Co-Chair)	
9:05[10min]	Review of the last SAWG meeting (Secretariat)	
9:15[5min]	SAWG objectives and agenda adoption (Co-chair/Secretariat)	
9:20-10:15	SAFE (Space Applications for Environment) Session I	
	Co-Chair: Dr. John Mathew (ISRO), Dr. SOBUE Shinichi (JAXA)	
9:20[15min]	Overview & Status of Agromet Project	
	(Mr. SEGAMI Go, SAFE Secretariat)	
9:35[15min]	Overview & Status of Rice Monitoring Project	
0.50515 : 3	(Ms. Kanjana Koedkurang, GISTDA, Thailand)	
9:50[15min]	Utilization of satellite technology for crop monitoring activity and capacity	
	building from partners related to food security in ASEAN	
10:05[10min]	(Dr. Sumanya Ngandee, AFSIS, Thailand) • Discussion	
10.03[1011111]	Discussion	
10:15-10:45	Coffee Break	
10:45-11:55	SAFE (Space Applications for Environment) Session II	
10:45[15min]	Overview & Status of CH4Rice Project	
	(Dr. Lam Dao Nguyen, VNSC, Vietnam)	
11:00[15min]	Physio-climatic and Socio-economic Suitability Analysis of Alternative	
	Wetting and Drying (AWD) Irrigation System over Bangladesh	
44 4 4 5 5 4 5 5 5	(Prof. TAKEUCHI Wataru, The University of Tokyo, Japan)	
11:15[15min]	Establishing EOSI Remote Sensing as a Sustainable Data Indicator for the	
	Asian Carbon Trading Market	
11.20[15:::-]	(Ms. Chih Ting Chen, Ogilvy)	
11:30[15min]	 Earth Observation Applications for Societal Benefit in India - Updates (Dr. John Mathew, ISRO, India) 	
	(Di. John Maniew, ISRO, Iliula)	

11:45[10min]	• Discussion
11:55-13:00	Lunch
13:00-14:00	 GNSS Session Chair: Mr. KOGURE Satoshi (CAO/JAXA) Local demands and GNSS applications to social issue solution (Dr. Lin Yola, University of Indonesia, Indonesia) (Dr. Gatot Pramono, BIG, Indonesia) (Mr. EZUKA Fuya, and Mr. SEKI Hiroto, Sony Group Corp, Japan) (Ms. Chayarine Jiawaragul, GISTDA, Thailand) QZSS new services in AP region (Mr. FUJITA Kenichi, Cabinet Office, Japan) Panel talk
14:00-14:45	 Integrated use of GNSS and EO Session Chair: Prof. KOTAKE Naohiko (Keio University) The Potential for Agriculture Monitoring Activities Using Satellite Data in Malaysia
14:45-15:00	Coffee Break
15:00-16:00 15:00[5min] 15:05[10min] 15:15[10min] 15:25[10min] 15:35[25min]	 SAWG and Space Industry Workshop (SIWS) Joint Session Co-Chair: Dr. SOBUE Shinichi (JAXA), Ms. DATEKI Kyoko (JAXA) Objective of this joint session (Dr. SOBUE Shinichi, JAXA, Japan) SAFE projects – Agromet, Rice crop monitoring and CH4Rice (Dr. Lal Samarakoon, SAFE secretariat) SIWS – JAXA Business Development and Industrial Relations Department (Ms. DATEKI Kyoko, JAXA, Japan) Rice crop monitoring cooperation by industry (Mr. IIDA Keisuke, YANMAR AGRIBUSINESS CO., Ltd, Japan) Q&A
16:00	Adjourn

DAY 2: September 20 th		
TIME	SESSION / TITLE	
9:00-10:05	Sentinel-Asia Session	
	Chair: Dr. KAWAKITA Shiro (JAXA)	
9:00[20min]	Sentinel Asia Report	
	(Mr. TAKEI Goro, JAXA, Japan)	
9:20[15min]	Disaster Risk Assessment-A Step Towards Disaster Risk Reduction	
	(Dr. Muhammad Farooq, SUPARCO, Pakistan)	
9:35[15min]	Disaster Monitoring using Satellite Imagery: The Case of Mindoro Oil Spill	

9:50[15min]	 (Mr. Noel Jerome B. Borlongan, PhilSA) Development and Utilization of a Mirror Array Target for the Calibration and Harmonization of Satellite Imagery (Prof. NAGAI Masahiko, Yamaguchi University, Japan)
10:05-10:20	Group Photo Coffee Break
10:20-11:35	Host Country Session
10:20[15min]	 Co-Chair: Dr. Rahmat Arief (BRIN), Mr. HIRABAYASHI Takeshi (JAXA) Role of Imagery Data Science for National Development in Indonesia (Dr. Agung Indrajit, The Ministry of National Development
10:35[15min]	Planning/Bappenas, Indonesia) <online> Utilization of Remote Sensing for Poverty Mapping and Agricultural Statistics</online>
10:50[15min]	 (Prof. Dr. Setia Pramana, STIS Statistical Polytechnic, Indonesia) Remote Sensing Industry: Perspective from Community
11:05[15min]	 (Dr. Agustan, Indonesian Remote Sensing Scientific Society, Indonesia) The Application of Remote Sensing for Oil Palm Monitoring to Support The Space Economy
11:20[15min]	 (Dr. Erwin Prastowo, Nusantara Plantation Research, Indonesia) Integration of Remote Sensing/GIS in Oil Palm Industry (Dr. Shahrakbah Yacob, Minamas Plantation, Indonesia)
11:35-11:50	Space Applications Session
11:35[15min]	Co-Chair: Dr. Rahmat Arief (BRIN), Mr. HIRABAYASHI Takeshi (JAXA) • Earth Observing Dashboard for Societal Benefits (Dr. SUGITA Naoko, JAXA, Japan)
11:50 -13:00	Lunch
13:00-14:30 13:00[15min]	 Space Applications Session Diwata-2: Milestones of an Earth Observation Microsatellite After 5 Years in Orbit (Ms. Febbie Prado, PhilSA, Philippines)
13:15[15min]	 Planetary Health Disease Risk Models Using Satellite Data in Jakarta (Ms. KIDO Ayano, sorano me inc. Japan)
13:30[15min]	 Satellite data & Geospatial information for Sustainable future (Mr. ZAMA Hajime, PASCO Corporation, Japan)
13:45[15min]	 Synspective's SAR Intel for ASIA (Mr. ODAWARA Takayuki, Synspective, Japan)
14:00[15min]	 Implementation of the Asia-Pacific Plan of Action on Space Applications for Sustainable Development (Mr. Keran Wang, UNESCAP)
14:15[15min]	 Scaling the societal benefits by human resource development of artificial intelligence and satellite data (Dr. MIYAZAKI Hiroyuki, GLODAL, Inc., Japan)
14:30-14:45	Overall Discussion

14:45-15:05	Coffee Break
15:05-15:20	Wrap-up of SAWG
15:20-15:30	Closing address
15:30	Adjourn