Program of the 8th Joint Project Team Meeting

September 17th-18th, 2023 Auditorium room, BRIN Headquarter located at Jalan MH Thamrin Jakarta Jakarta, Indonesia

Day 1: Co-Chair:

Prof. Dr. Erna Sri Adiningsih, Executive Director, Indonesian Space Agency, BRIN, Indonesia Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia, SAOC, JAXA, Japan

DAY 1: September 17 th		
TIME	Program Items	
9:00-9:20 9:00[10min] 9:10[5min] 9:15[5min]	 Opening Ceremony (Chaired by BRIN) Welcome Remarks: BRIN (Dr. Robertus Heru, Chairman of the ORPA) and JAXA (Dr. Shirou Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia) Adoption of agenda Group Photo 	
9:20-9:50	Session 1: Overview (Chaired by BRIN)	
9:20[15min]	 Recent activities of Sentinel Asia (Mr. Goro Takei, Deputy Executive Secretariat of Sentinel Asia, Japan) 	
9:35[15min]	• Report of the Steering Committee and APRSAF-28	
	(Mr. Koji Suzuki, Co-Chair of Sentinel Asia Steering Committee)	
9:50-10:05	Coffee Break (Auditorium room, 3F)	
10:05-11:15	Session 2: New membership (Chaired by JAXA) Presentation by new members	
10:05[15min]	 Bangladesh Water Development Board (BWDB), New Member of Sentinel Asia 	
10:20[15min]	 (Mr. A M Mustofa Sorwar, BWDB, Bangladesh) Mindoro Oil Spill Response using Space Data 	
	(Mr. Noel Jerome B. Borlongan, PhilSA, Philippines)	
10:35[15min]	 Operational Use of Remote Sensing and Crowd Sourcing Data on 6 February Earthquake as a Case Study (Ms. Seher Turan, AFAD, Turkey) 	
10:50[15min]	 Extending WFP's Emergency response through regional cooperation with Sentinel Asia - A critical partner for Humanitarian response (Mr. Michael Manalili, UNWFP, Italy) 	
11:05[10min]	Organizational changes of Sentinel Asia members (Ms. Yuki Tanaka, Secretariat of Sentinel Asia)	
11:15-12:00	Session 3: User's Session (Chaired by BRIN) Presentation on good practices of Sentinel Asia or expectation towards Sentinel Asia	

11:15[15min]	• The AHA Centre Disaster Monitoring and Analysis Unit and AHA Centre
	Best Practices on the Sentinel Asia Network (Mr. Sadhu Zukhruf Janottama, AHA Centre, Indonesia)
11:30[15min]	 Sentinel Asia in CA: Lessons learned of 2020-2023 and Search Potential
	Solutions
	(Mr. Ulan Abdybachaev, CAIAG, Kyrgyz)
11:45[15min]	Regional Earth Observations Infrastructure
	(Mr. Kaliopate Tavola, SPC, Fiji)
10.00.10.00	
12:00-13:00	Lunch (Auditorium room, 3F)
13:00-14:30	Special Session: Indonesia Session (Chaired by BRIN)
	Title: Accelerating Satellite-based Data and Information for Disaster Risk
	Management in Indonesia
	Moderator: Prof. Dr. Erna Sri Adiningsih, Executive Director, Indonesian Space
	Agency, BRIN, Indonesia
	Panelists from Indonesia
	 Dr. Ir. Udrekh, S.E., M.Sc., National Disaster Management Authority (BNPB) Mr. Bambang Surya Putra, National Disaster Management Authority (BNPB)
	 Mr. Bambang Surya Putra, National Disaster Management Authority (BNPB) Dr. Jamal, Center for Geological Survey, Ministry of Energy and Mineral
	Resources (ESDM)
	Dr. Firman Hadi, Diponegoro University
	Dr. Yenni Vetrita, RSO UNSPIDER, BRIN
	• Discussion
14:30-15:30	Session 3: User's Session (Chaired by JAXA)
	Presentation on good practices of Sentinel Asia or expectation towards
14.20[15]	Sentinel Asia
14:30[15min]	• Utilization of satellite data in the recent volcanic disaster at Mt. Semeru, Indonesia
	(Dr. Yoshito Kikumori, BNPB, JICA expert, Indonesia)
	 Near Real Time Space based Support to NDMA/PDMAS during Flood 2022
14:45[15min]	(Dr. Mohammad Farooq, SUPARCO, Pakistan)
15:00[15min]	Disaster Management Activities in Bangladesh
15.00[151111]	(Mr. Mohammad Imrul Islam, SPARRSO, Bangladesh)
15:15[15min]	Remotely Sensed Satellite-based Disaster Monitoring in Lao PDR
	(Mr. Soukanh LATHSAVONG, MONRE, Lao PDR)
15:30-16:00	Coffee Break (Auditorium room, 3F) /
	Prayer Time (Prayer room "Mosque", 2F)
16:00-18:00	Session 4: Discussion Session *Practical regulation to further promote the STEP 2 plan by sharing the
	*Practical panel discussion to further promote the STEP-3 plan by sharing the ideas to accelerate the Sentinel Asia's activities
	Facilitator: Mr. Koji Suzuki, Co-Chair of Sentinel Asia Steering Committee

	 Panelists and their presentation titles Result of questionnaires after each emergency observation request
	(Dr. Makoto Ikeda, ADRC, Japan)
	Mitigation phase and Preparedness phase
	 Good Practices from Southeast Asia for supporting Sentinel Asia Step-3 (Dr. Peeranan Towashiraporn, ADPC, Thailand)
	 The Crucial Role of Early Warning and Monitoring Systems in Empowering Disaster Preparedness and Mitigation (Dr. Niranga Alahacoon, IWMI, Sri Lanka)
	Response phase
	 WFP's Geospatial Innovation for Improved Humanitarian Response (Mr. Michael MANALILI, UNWFP, Italy)
	Recovery phase
	 Post-Disaster Recovery Management (Mr. Lukmanul Hakim, National Disaster Management Authority (BNPB), Indonesia)
	Discussion / Q&A from the floor
	Wrap-up
18:00-18:05	Wrap-up of DAY I and logistics announcement
18:05	Adjourn
18:05-19:00	Network Reception

Day 2: Co-Chair:

Dr. Adrin Tohari, M.Eng., Director for research center for Geological Disaster, BRIN, Indonesia Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia, SAOC, JAXA, Japan

DAY 2: September 18 th		
TIME	Program Items	
9:00- 9:45	Training Workshop I: Emergency Observation Procedure (Chaired by BRIN)	
9:00[25min]	 How to request emergency observation via OPTEMIS 	
9:25[20min]	(Mr. Goro Takei, Deputy Executive Secretariat of Sentinel Asia, Japan)	
	• Standard Operation Procedure (SOP) for smooth EOR	
	(Dr. Makoto Ikeda and Dr. Chihori Tatebe, ADRC, Japan)	
9:45-10:45	Training Workshop II: Water Related Disaster Management/ Hazard map	
	(Chaired by JAXA)	
9:45[20min]	• Potential flood hazard zonation and flood shelter suitability mapping for	
	disaster risk mitigation in Bangladesh using geospatial technology	
	(Mr. Kabir Uddin, ICIMOD, Nepal)	
10:05[20min] 10:25[20min]	 Flood monitoring using GSMaP-IF 	
	(Dr. Morimasa Tsuda, BWDB, JICA expert, Bangladesh)	
	• Promoting anticipatory action for disaster mitigation response through an	
	innovative CGIAR AWARE platform (Early Warning to Action and Finance	
	(Dr. Niranga Alahacoon, IWMI, Sri Lanka)	

10:45-11:00	Coffee Break (Auditorium room, 3F)
11:00-12:00	Training Workshop III: Developed Systems (Chaired by BRIN)
11:00[20min]	*Showcase developed systems for Disaster Management
11.00[201111]	• Promoting anticipatory action for disaster mitigation response through an innovative CGIAR AWARE platform (Early Warning to Action and Finance
	(Dr. Niranga Alahacoon, IWMI, Sri Lanka)
11:20[20min]	Spatial Flood Early Warning
	 (Mr. Amanpreet Singh, ISRO, India) Rapid mapping and damage assessment based on optical satellite data
11:40[20min]	(Dr. Mohammad Farooq, SUPARCO, Pakistan)
12:00-13:00	Lunch (Auditorium room, 3F)
12.00-13.00	Lunch (Auditorium room, 31)
13:00-15:00	Data Analysis Node Session (Chaired by JAXA) *Practical workshop on analysis method
13:00[30min]	 Using SAR data for Rapid Disaster Response Support in the EOS Remote Sensing Lab
	(Ms. Shi Tong Chin, EOS, Singapore)
13:30[30min]	• DInSAR to map the land deformation after the earthquake using Sentinel-1 (Mr. Udhi Catur Nugroho, BRIN, Indonesia)
14:00[30min]	 Improving Sentinel Asia's Emergency Response Activities: SAR Data
	Analysis and Mobile App Development
14:20[30min]	 (Mr. Syams Nashrrullah Suprijatna, AIT, Thailand) Analysis method using optical satellite data
	(Prof. Masahiko Nagai, Yamaguchi University, Japan)
15:00-15:30	Coffee Break (Auditorium room, 3F) /
	Prayer Time (Prayer room "Mosque", 2F)
15:30-16:25	Training Workshop IV: Data Analysis method (Chaired by BRIN)
15:30[10min]	 *Practical workshop on analysis method The Mohammed Bin Rashid Space Centre's contribution to Sentinel Asia
	(Ms. Alia Mohammad Almekhyat, and Ms.Meera Rashid Alshamsi, MBRSC)
15:40[20min]	Automatic Analysis method
16:00[25min]	(Ms. Yuki Takakura, JAXA, Japan)
	• Analysis of Satellite Images for Disaster Detection Using Customized Tools Built in QGIS
	(Dr. Li-Yu Chang, TASA, Taiwan)
16:25-17:00	Closing Session (Chaired by JAXA)
16:20[20min]	 Summary of JPTM 2023 by Sentinel Asia Secretariat
16:40[5min]	• Announcement of next JPTM host organization by Sentinel Asia Secretariat
16:50[10min]	• Closing Remarks by BRIN
17:00	Adjourn

Note: September 17 is "Car free day" until 10:00am in the morning, in Jakarta, Indonesia. During "Car free day", you can only use public transportation such as bus and subway. In this regard, accommodation within walking distance is highly recommended.