As of November 7th

# Program of the 9<sup>th</sup> Joint Project Team Meeting (JPTM2024)

## "Harnessing Satellites and Collaboration for Regional Disaster Resilience"

## November 5<sup>th</sup>-7<sup>th</sup>, 2024 Novotel Manila Araneta City, Quezon City, Philippines

#### Day 1: Co-Chair:

Dr. Ariel C. Blanco, Director IV, PhilSA, Philippines Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia, SAOC, JAXA, Japan **Venue:** Monet, Ballroom 3, 2<sup>nd</sup> Floor

DAY 1: November 5 <sup>th</sup>			
TIME	Program Items		
9:00-9:30	<b>Opening Ceremony (Chaired by PhilSA)</b>		
9:00[10min]	• Welcome Remarks: PhilSA (Dr. Ariel C. Blanco, Director of PhilSA-SIIB)		
	and JAXA (Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia)		
9:10[10min]	• Message from Dr. Joel Joseph Marciano, Jr., Director General, PhilSA		
9:20[5min]	Adoption of agenda		
9:25[5min]	Group Photo		
9:30-10:00	Session 1: Overview (Chaired by PhilSA)		
9:30[15min]	Recent activities of Sentinel Asia		
	(Mr. Goro Takei, Deputy Executive Secretariat of Sentinel Asia, Japan)		
9:45[15min]	<ul> <li>Report of the Steering Committee and APRSAF-29</li> </ul>		
	(Mr. Goro Takei, Deputy Executive Secretariat of Sentinel Asia, Japan)		
10:00-10:15	Coffee Break		
10:15-11:00	Session 2: New membership (Chaired by JAXA)		
	Presentation by new members		
10:15[15min]	• Institute of Water Modelling & its potential role as a DAN in Sentinel Asia		
	(Mr. Imran Khan, Institute of Water Modelling (IWM), Bangladesh		
10:30[15min]	Bhutan and use of Sentinel products		
	(Ms. Sonam Lhamo, National Center for Hydrology and Meteorology (NCHM), Bhutan)		
10:45[15min]	<ul> <li>Satellite Imagery as a Tool for Informed Disaster Risk Management: NDRMO</li> </ul>		
	Tonga's Path Forward		
	(Ms. Ofa Ema Petulisa Masiwawa, NDRMO, Tonga)		
11:00-11:10	Short Break		
11:10-11:50	Session 3: User's Session (Chaired by JAXA)		
	Presentation on good practices of Sentinel Asia or expectations of Sentinel		
	Asia		

DAY 1: November 5 <sup>th</sup>		
TIME	Program Items	
11:10[20min] 11:30[20min]	<ul> <li>Oil Spill Monitoring from Space (Mr. Noel Borlongan, PhilSA, Philippines)</li> <li>Optimizing the Microsoft Planetary Computer for Emergency Observation and Mapping (EO/ M) (Ms. Jezleer Montajes, Manila Observatory, Philippines) (Mr. Fren Marlon Peralta, Xavier University - Ateneo de Cagayan, Philippines)</li> </ul>	
11:50-13:00	Lunch	
13:00-14:30	<ul> <li>Special Session: Philippines Session (Chaired by PhilSA) Title: "Space for DRRM: The Philippine Perspective"</li> <li>Moderator: Ms. Princess Angela Young, PhilSA</li> <li>Panelists from the Philippines</li> <li>Mr. Paolo Jonas Alan, IT Officer, OCD-ICTD, "Utilization of Space Technologies at the NDRRM Operations Center"</li> <li>Dr. Marcelino Villafuerte II, Deputy Administrator, PAGASA, "Satellite Data Utilization for Meteorological Applications in the Philippines"</li> <li>Dr. Rolyn C. Daguil, President, Caraga State University, "Caraga State University's Space + Geospatial Products and Services for DRRM"</li> <li>Dr. Arturo Daag, Associate Scientist, DOST-PHIVOLCS, "Utilizing Satellites in Monitoring Volcanic and Earthquake Disasters in the Philippines through Sentinel Asia"</li> <li>Ms. Christine Marie Oca, Science Research Specialist I, PhilSA, "Drought Detection from Space: A Data-Driven Early Warning Approach"</li> <li>Ms. Cara Patricia Canlas, Science Research Specialist II, PhilSA, "Defining Fire Regime in the Palawan, Philippines using Satellite-based Fire Products"</li> </ul>	
14:30-14:45	Coffee Break	
11.00 11.13		
14:45-15:45	Session 3: User's Session (Chaired by JAXA) Presentation on good practices of Sentinel Asia or expectations of Sentinel Asia	
14:45[20min]	<ul> <li>Events occurred in Central Asia in 2024 (Mr. Ulan Abdybachaev, CAIAG, Kyrgyz)</li> </ul>	
15:05[20min]	<ul> <li>The 2024 disaster cases in Indonesia (Dr. Yenni Vetrita, BRIN, Indonesia)</li> </ul>	
15:25[20min]	• Flood impact analysis based on SAR image in Kanchanpur district (Mr. Joshan Maharjan, Department of Hydrology and Meteorology, Nepal)	
15:45-16:00	Short Break	
16:00-17:00	Session 3: User's Session (Chaired by PhilSA) Presentation on good practices of Sentinel Asia or expectations of Sentinel Asia	

As of November 7th

	DAY 1: November 5 <sup>th</sup>		
TIME	Program Items		
16:00[20min]	• Using ALOS 2 satellite image data combined with geographical data for flood monitoring in Vietnam		
	(Mr. Vu Huu Liem, MONRE, Vietnam)		
	• Lao PDR Country Report, Status of Space Technology Application for DRR		
16:20[20min]	in Lao PDR		
	(Dr. Virany Sengtianthr, DMH, Lao PDR)		
	Pacific Post Disaster Support Facility (Sentinel Asia Use Case)		
16:40[20min]	(Mr. Kaliopate Tavola, SPC, Fiji)		
17:00-17:15	Recent activities by UN-SPIDER and Changes in Satellite Data Procurement and		
17:00[15min]	Application Systems		
	(Mr. Jumpei Takami, UNOOSA)		
17:15-17:25	New Perspective on space-based disaster management cooperation: International		
17:15[10min]	Cooperation in the context of UNCOPUOS		
	(Mr. Takanori Miyoshi, JAXA, Japan)		
17:25	Adjourn		

Networking Reception will be hosted by PhilSA from 18:00 to 20:30 at the same room as JPTM2024. \*It is free of charge.

#### Day 2: Co-Chair:

Dr. Ariel C. Blanco, Director IV, PhilSA, Philippines Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia, SAOC, JAXA, Japan **Venue:** Versailles Tent, 7<sup>th</sup> Floor

	DAY 2: November 6 <sup>th</sup>		
TIME	Program Items		
9:00-9:30	<b>Training Workshop I: Demonstration of Disaster Risk Assessment</b>		
	Application (Chaired by JAXA)		
9:00[30min]	• Using Earth Observation Data to Support Sentinel Asia Step-3: focus on risk		
	analytics for pre-disaster actions		
	(Dr. Peeranan Towashiraporn, ADPC, Thailand)		
9:30-10:30	Training Workshop II: Demonstration of flood monitoring/forecasting		
	systems (Chaired by JAXA)		
9:30[30min]	• Flood monitoring and forecasting using GSMaP-IF		
	(Dr. Muraoka, JICA Expert, BWDB, Bangladesh)		
10:00[30min]	Today's Earth: Introduction of Global Hydrological Simulation System		
	(Mr. Kosuke Yamamoto, JAXA, Japan)		
10:30-10:45	Coffee Break		

As	of	Novemb	ber	7th

DAY 2: November 6 <sup>th</sup>				
TIME	Program Items			
10:45-11:05	Training Workshop III: Lecture of Standard Operating Procedure (Chaired			
	by PhilSA)			
10:45[20min]	• Standard Operation Procedure (SOP) for smooth EOR			
	(Dr. Makoto Ikeda, Asian Disaster Reduction Center (ADRC), Japan)			
11:05-11:25	Training Workshop IV: An Introduction to OCHA's Humanitarian Data			
11:05[20min]	Exchange (HDX) (Chaired by PhilSA)			
	<ul> <li>Overview of the Humanitarian Data Exchange (Mr. Anthony John Burke, The Centre for Humanitarian Data, UNOCHA)</li> </ul>			
	(WII. Anthony John Burke, The Centre for Humanitarian Data, ONOCHA)			
11:25-12:00	Training Workshop V: Demonstration of Disaster Management System			
11:25[35min]	(Chaired by PhilSA)			
	National Database for Emergency Management			
	(Mr. Praveen Kumar Bandi, ISRO, India)			
12:00-13:00	Lunch			
13:00-14:00	Training Workshop VI: Data Analysis method (Chaired by PhilSA)			
	*Lecture and hands-on training			
13:00[60min]	• SAR data analysis for flood detection and mapping			
	(Mr. Syams Nashrrullah Suprijatna, AIT, Thailand)			
14.00.14.15				
14:00-14:15	Coffee Break			
14:15-15:15	Training Workshop VII: Forest Fire monitoring (Chaired by JAXA)			
	*Lecture and hands-on training			
14:15[60min]	Satellite-Based Burnt Area Detection Using Sentinel-2 Imagery			
	(Ms. Thitawadee Suvachananonda, GISTDA, Thailand)			
15:15-15:30	Short Break			
15:30-16:30	Training Workshop VIII: Data Analysis method (Chaired by JAXA)			
	*Lecture and hands-on training			
15:30[60min]	<ul> <li>Flood mapping using Google Earth Engine</li> </ul>			
	(Mr. Kabir Uddin, ICIMOD, Nepal)			
16:30-17:30	Training Workshop IX: Data Analysis method (Chaired by PhilSA)			
16:30[30min]	<ul> <li>GNSS Techniques for Water Level Monitoring</li> </ul>			
	(Asst. Prof. Luis Carlos Mabaquiao, UP DGE-TCAGP)			
17:00[30min]	Optimizing Optical Satellite Data Analysis: Methods and Strategies			
	(Dr. Saeed Hussain Al Mansoori, MBRSC, UAE)			
17:30	Adjourn			
1				

(continue to next page)

### Day3: Co-Chair:

Engr. Rolando Martinez, Director IV, PhilSA, Philippines Dr. Shiro Kawakita, Acting Executive Secretary of Sentinel Asia, SAOC, JAXA, Japan Venue: Monet, Ballroom 3, 2<sup>nd</sup> Floor

	DAY 3: November 7 <sup>th</sup>		
TIME	Program Items		
9:00- 10:30	<ul> <li>Training Workshop X: Data Analysis Method (Chaired by PhilSA)</li> <li>*Lecture</li> <li>Analysis method using SAR satellite data: building damage assessment (Prof. Masahiko Nagai, Yamaguchi University, Japan) (Dr. Arnob Bormudoi, Yamaguchi University, Japan)</li> </ul>		
10:30-10:45	Coffee Break		
10:45-12:00	<ul> <li>Training Workshop X: Data Analysis Method (Chaired by JAXA)</li> <li>*Hands-on training</li> <li>Analysis method using SAR satellite data: building damage assessment (Prof. Masahiko Nagai, Yamaguchi University, Japan) (Dr. Arnob Bormudoi, Yamaguchi University, Japan)</li> </ul>		
12:00-13:00	Lunch		
13:00-15:00	Training Workshop X: Data Analysis method (Chaired by PhilSA)*Hands on training (Prof. Masahiko Nagai, Yamaguchi University, Japan) (Dr. Arnob Bormudoi, Yamaguchi University, Japan)		
15:00-15:30	Coffee Break		
15:30-15:50	Summary of JPTM 2024 (Sentinel Asia Secretariat)		
15:50-16:00	Announcement of next JPTM host organization		
16:00-16:10	Closing Remarks (Dr. Gay Jane P. Perez, Deputy Director General, PhilSA)		
16:10	Adjourn		